lunes, 21 de julio de 2014

EL CARDENAL SALA. Història d'una tragèdia



L’any 1658 un jovenet de Girona, amb dotze anys ben plens d’entusiasme, ingressà a Montserrat com a escolanet. Era Benet de Sala i de Caramany. Després, com tants d’altres, esdevingué monjo de la Santa Muntanya. Aquest monestir serà per a ell l’inici d’una gran trajectòria eclesiàstica coronada amb la mitra barcelonina i amb la porpra de cardenal, però també serà el germen de la història d’una colpidora tragèdia.
Així es titula aquest llibre: El cardenal Sala. Història d’una tragèdia, escrit —després d’investigar durant més de sis anys— per Josep M Martí Bonet, director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona, i Josep M. Juncà, rector emèrit de la parròquia de Sant Agustí de Barcelona.
La tragèdia a la qual ens referim la provocà un home de qui aquests dies es parla molt (Felip V) i tingué com a escenari la guerra de Successió, ja que el nostre monjo —després abat, bisbe i cardenal— fou despietadament exiliat, perseguit, empresonat i ultratjat pel monarca borbó. Quina pena! Com va patir la nostra diòcesi en aquesta fatal contesa, i com la va patir el nostre cardenal!

EL CARDENAL SALA. Història d'una tragèdia

No hay comentarios:

Publicar un comentario