martes, 23 de mayo de 2017

MANS DOLCES Les Darderes a l'Hospital d'Infecciosos de Ntra. Sra. del MarJa podeu trobar publicat a l'Arxiu Diocesà de Barcelona el llibre Dulces manos ante una gran tragedia, un treball d'Ana María Lander Azcona i Josep M. Martí i Bonet sobre la història de les Darderes a l'Hospital de Ntra. Sra. del Mar de Barcelona entre els anys 1914 i 1977.

Estimar el proïsme és el gran manament que ens va inculcar el mateix Jesucrist. Hi ha qui ho ha aconseguit, i qui ho ha fet fins el límit d'exposar la seva pròpia vida per ajudar al germà que està submergit en una tragèdia de pesta, còlera o una altra malaltia summament contagiosa. És, diríem, "una caritat heroica". No obstant això, hi ha persones que actuen així amb tota normalitat, no volent rebre l'agraïment de qui les admiren. Ens referim a les Germanes Darderes en els episodis límit que han viscut durant els seixanta-dos anys de la seva permanència a l'Hospital de Ntra. Sra. del Mar de Barcelona (1914-1977). És una pàgina admirable que es va escriure en aquest centre que encara avui és un enigma per a alguns dels que transiten pel Passeig Marítim i per a molts dels banyistes -multitud incalculable- que per esquivar el sol no poden sinó fixar-se en aquest immens conjunt hospitalari. Es pregunten què són aquests edificis? Nosaltres intentem contestar-los tenint present més de dos mil documents que ens parlen d'ell, així com de l'ànima generosa, solidària i -si voleu- caritativa de tot el personal que hi va treballar i treballa: metges, infermers, col·laboradors, arquitectes, gestors de l'Ajuntament , govern i diòcesi ... i no podem oblidar els milers de malalts que en pròpia pell van rebre l'afecte, la caritat i les cures d'aquelles bondadoses Germanes "Darderes".

Us animem a adquirir i llegir aquest esplèndid treball, que és l'extracte d'un treball molt més extens amb annexes que serà publicat properament.


No hay comentarios:

Publicar un comentario