martes, 27 de octubre de 2015

LES PARRÒQUIES PRECURSORES DE LES CAIXES D'ESTALVI. Interès zero




L'advocació per la Mare de Déu del Roser, antigament coneguda com la Mare de Déu dels Ous, va permetre que les esglésies poguessin prestar diners als més necessitats sense cap tipus d'interès.
En l'època medieval, cada diumenge es repetia la mateixa tradició. Les gallines de cada parròquia donaven ous però, com els diumenges eren dies de repòs, els ous es guardaven per vendre'ls l'endemà: la gent dels voltants de la parròquia comprava aquests ous i els diners que pagaven s'oferien a la "Mare de Déu dels Ous". 

La imatge d'aquesta Mare de Déu esdevindrà, amb posterioritat, la Mare de Déu del Roser, tot i que, en els seus inicis, se la coneixia per un petit cistell en un dels seus braços. Era, als peus d'aquesta imatge, on es deixaven els diners i els ous. Un cop venuts tots els ous, els diners recaptats es guardaven en una caixa que s'obria amb tres claus. Tres persones diferents –el rector, l'administrador i algun altre responsable- tenien una clau cadascú que, unides, obrien la caixa. Allà es dipositaven els diners de la venta dels ous.


Els diners de la caixa es destinaven a dues funcions: pagar els ciris per mantenir la imatge de la “Mare de Déu dels Ous” sempre il·luminada i fer préstecs sense interès a aquells que més ho necessitaven. Així, s'avançaven diners per les dots de les donzelles pobres o els deutes de les famílies necessitades. Era un acte de caritat de cada parròquia a través de l'advocació per la “Mare de Déu dels Ous”.

No us perdeu el vídeo editat al web "Església de Barcelona" Les parròquies precursores de les caixes d'estalvi

No hay comentarios:

Publicar un comentario