lunes, 3 de junio de 2019

EMBLEMÀTICA ICONOGRAFIA DE LA CONFRARIA DE SANT MARC EVANGELISTA, GREMI DELS MESTRES SABATERS



Avui tenim el goig de presentar-vos el magnífic treball del nostre amic i col·laborador de l'Escola de Voluntaris i Monitors de la Catedral de Barcelona Pere F. Puigderrajols Jarque.


La Confraria de Sant Marc Evangelista -coneguda des del segle XVIII com a “Gremi dels Mestres sabaters”-, és la corporació de menestrals més antiga documentada de la ciutat de Barcelona. Amb una orientació i finalitats clarament religioses, van tenir capella pròpia a la catedral romànica i altar on s’hi celebrava l’eucaristia; també van tenir un edifici on reunir-se que actualment és a la plaça de Sant Felip Neri. Amb un poder adquisitiu extraordinari, van contractar retaules i els serveis dels més rellevants artistes de la seva època. Tots els emblemes i iconografia que podem veure, especialment a la catedral de Barcelona i a la casa gremial, són la demostració palpable de voler publicitar la seva presència i missatge corporatiu.
L’actual capella de sant Marc, totalment decorada, sense cap espai sense imatgeria, és una prova de la capacitat econòmica d’aquesta corporació a l’hora de comunicar la seva advocació i devoció.


No hay comentarios:

Publicar un comentario